του Κωστα Τηλιγάδα

από efsyn.gr 

Είναι αναγκαία η εφαρμογή γενναίων επεκτατικών πολιτικών, που να στηρίζουν την οικονομία και την εργασία με πράξεις και όχι λόγια. Η στήριξη αυτή πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στη διοχέτευση των διαθέσιμων χρηματικών πόρων. Ας αφήσει η κυβέρνηση τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της στην άκρη και ας στηρίξει τον κόσμο της εργασίας

αιτίσει την εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου οικονομικού και κοινωνικού προγράμματος της κυβέρνησης. Η νεοφιλελεύθερη προσαρμογή ξεκίνησε αμέσως μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση. Ουδέποτε είχε κρύψει τις προθέσεις της, καθώς αρκούσε η εμπειρία των ετών 2012-2014 για να τις αποκαλύψει.Ενας από τους τομείς όπου υπήρξαν άμεσα παρεμβάσεις και σε έντονο ρυθμό είναι ο τομέας της εργασίας. Κύριος σκοπός των παρεμβάσεων, η κατάργηση των δικαιωμάτων και της προστασίας των εργαζομένων για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ευελιξία στην εργασία.

Στενά συνυφασμένη με την οικονομία, η εργασία δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από αυτήν. Με μια οικονομία που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και με την ύφεση να αγγίζει πρωτόγνωρα επίπεδα. Οι επίσημες προβλέψεις υπολογίζουν ότι θα ξεπεράσει το 10,5% για το έτος 2020. Να σημειώσουμε εδώ ότι κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης το 2011 η ύφεση ήταν 7,1%. Επιπλέον οι αισιόδοξες προβλέψεις για ανάπτυξη το 2021 έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζονται καθώς η οικονομία δεν δείχνει να επανέρχεται από το κώμα. Τα αποτελέσματα αυτής της οικονομικής καταστροφής φαίνονται και από τους δείκτες της ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΟΑΕΔ για τον μήνα Δεκέμβριο 2020, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αυξήθηκαν από 1.153.434 σε 1.181.296, ήτοι 27.862 και ποσοστό 2,42%.

Επίσης πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι για τον μήνα Νοέμβριο σε αναστολή σύμβασης εργασίας βρίσκονταν 445.365 εργαζόμενοι που έλαβαν και την κρατική αποζημίωση. Με τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται είτε να βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή είτε να λειτουργούν με μειωμένο τζίρο και να χαρακτηρίζονται πληττόμενες. Γεγονός που δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα καταφέρουν να λειτουργήσουν πάλι και να κρατήσουν και τους εργαζόμενους τους, αν το οικονομικό κλίμα δεν αλλάξει.

Σαν λύση στην αντιμετώπιση της εκρηκτικής εκτίναξης της ανεργίας σε αριθμούς-ρεκόρ η κυβέρνηση προτείνει την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών εμμένοντας σταθερά στην ιδεοληψία της. Αλλωστε οι προτάσεις της νεοφιλελεύθερης έκθεσης Πισσαρίδη αποτελούν τον οδηγό και έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας, όπου ειπώθηκε για ακόμα μια φορά ότι οι άνεργοι φταίνε που είναι άνεργοι, γιατί δεν έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες. Βέβαια είναι γνωστό πώς θα τις αποκτήσουν: με συγχρηματοδοτούμενα vouchers κατάρτισης.

Στον αντίποδα άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρ’ όλο που είναι νεοφιλελεύθερης αντίληψης, εφαρμόζουν κεϊνσιανές πολιτικές για να στηρίξουν την εργασία και να περιορίσουν την καταστροφή που προκαλεί η πανδημία. Εχουν καταλάβει ότι είναι προτιμότερο να στηριχτούν η οικονομία και η εργασία άμεσα, παρά να διαλυθούν και να πρέπει να ξεκινήσει η οικοδόμησή τους από την αρχή. Είναι αναγκαία η εφαρμογή γενναίων επεκτατικών πολιτικών, που να στηρίζουν την οικονομία και την εργασία με πράξεις και όχι λόγια.

Η στήριξη αυτή πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στη διοχέτευση των διαθέσιμων χρηματικών πόρων. Τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία αποτελούν μια πρόσθετη πηγή κεφαλαίων στήριξης. Καλές πρακτικές σε χώρες του εξωτερικού που βοήθησαν να περιοριστεί η ύφεση μπορούν να αντιγραφούν. Ας αφήσει η κυβέρνηση τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της στην άκρη και ας στηρίξει τον κόσμο της εργασίας.

* Γενικός γραμματέας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ