Ας σοβαρευτούμε

Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και πρωτόγνωρα. Η γειτονική Ιταλία, μας δίνει παραδείγματα προς αξιοποίηση, αλλά εμείς τα λαμβάνουμε υπόψη όλα με μια εβδομάδα καθυστέρηση.

Η Διοίκηση του ΟΑΕΔ, μετά από αρκετές μέρες (πολύτιμος χρόνος) άρνησης και μετά από αρκετή πίεση, έκανε εν μέρει δεκτό το αίτημα της Ομοσπονδίας για κλείσιμο των υπηρεσιών για το κοινό, αφήνοντας όμως, ανοιχτά τα ΚΠΑ για ραντεβού.

Η Διοίκηση του ΟΑΕΔ δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Με Κυριακάτικες συσκέψεις αποφασίζει μονομερώς, χωρίς παρουσία των εκπροσώπων των εργαζομένων, αυτών που δίνουν, δηλαδή, καθημερινά τη "μάχη" και που τώρα είναι αντιμέτωποι με μία ακόμη πρωτόγνωρη δυσκολία. Αποφάσεις-ημίμετρα, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και των συναλλασσομένων.

Για ένα τόσο σοβαρό θέμα ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ σοβαρές αποφάσεις! Το να κλείνει, η Διοίκηση, τα ΚΠΑ για το κοινό και να επιβάλει στους εργαζόμενους να καλούν και να προσκαλούν τους πολίτες στις υπηρεσίες είναι παράλογο, αλλά, κυρίως, είναι επικίνδυνο. Οι υπηρεσίες, λόγω των έκτακτων συνθηκών, υπολειτουργούν και τα τηλεφωνικά ραντεβού που θέλει η Διοίκηση, απλά θα δημιουργήσουν - δημιουργήθηκε ήδη - περισσότερο χάος στα ΚΠΑ. Ποιος θα κλείνει τα ραντεβού και ποιος θα συντονίζει την αυξημένη, λόγω απολύσεων, ροή του κόσμου….

Καλούμε τη Διοίκηση να σοβαρευτεί και να διαβάσει τις οδηγίες και τους νόμους της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τους οποίους η λειτουργία του ΟΑΕΔ, αλλά και των ΚΠΑ2 , δεν συμμορφώνεται στο ΦΕΚ 42/Α/25-02-2020, άρθρο 3, παρ. ζ με το οποίο προβλέπεται «(ζ) στην προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδιωτικών επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά χώρων συνάθροισης κοινού».

Επισημαίνουμε ότι:

Καλούμε τη Διοίκηση να κλείσει άμεσα όλες τις υπηρεσίες για το κοινό και να εφαρμόσει μόνο ηλεκτρονικό τρόπο συναλλαγών, με τηλέφωνο και e mail. Καλούμε τη Διοίκηση να εφαρμόσει την εκ περιτροπής και εξ αποστάσεως εργασία για όλες τις υπηρεσίες, όπως της δίνει το δικαίωμα να κάνει η ΠΝΠ.

Επειδή, όμως, έχουμε εξαντλήσει κάθε προσπάθεια διαλόγου και κοινής προσπάθειας με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, καλούμε τους συναδέλφους στα ΚΠΑ να μην δέχονται κοινό, να μην δέχονται ραντεβού, αλλά να εξυπηρετούν με απόλυτη υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, όπως το πράττουν μέχρι σήμερα,  ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά, αυτή τη φορά, όλες τις περιπτώσεις των συμπολιτών μας. Ας αναλάβουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί.

Καλούμε, επίσης, τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να μείνουν σπίτι (βλέπε εγκύκλιος Υπ. Εργασίας).

Τέλος, επισημαίνουμε ότι προκάλεσε πολύ άσχημη εικόνα, η διαρροή με γραπτά μηνύματα σε εργαζόμενους του Οργανισμού, ως (επικοινωνιακός) θρίαμβος, από το γραφείο τύπου του ΟΑΕΔ, πολλές ώρες πριν την επίσημη ενημέρωση της Διοίκησης.

Τούτες τις δύσκολες ώρες, καλούμε όλους να αφήσουν την επικοινωνία και να ασχοληθούν με την ουσία. Να προστατέψουμε, ενώνοντας όλοι τις δυνάμεις μας, τους συναδέλφους και τις οικογένειές τους, τους συναλλασσομένους και τις οικογένειές τους! Να προστατέψουμε όλοι, όλους!