ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Εθνικής Αντίστασης 8 – 17456 Άλιμος

Τηλ. 2109924316-6973309354

FAX. 2109924316

e-mail: omosp.ypal@oaed.gr

Ιστοσελίδα: www.oyoaed.gr

Υδροκεφαλισμός στη Διοίκηση, σύγχηση και επικάλυψη αρμοδιοτήτων .... Τα ΚΠΑ παραμένουν ο Φτωχός συγγενής!!!!                                                                          Αρ.Πρωτ  372/7-11-2019

ΘΕΜΑ: Προτάσεις της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ για το νέο σχέδιο οργανογράμματος του οργανισμού.

Σε σχέση με το σχέδιο του νέου  Οργανογράμματος που μας  κοινοποιήθηκε έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Με το σχέδιο του νέου Οργανογράμματος αν και ικανοποιούνται κάποια από τα αιτήματα που διαχρονικά διεκδικούμε (πχ  Τμήμα Μηχανογράφησης στις ΠΔ) παρατηρούμε έναν υδροκεφαλισμό στη Διοίκηση του Οργανισμού με υπερπαραγωγή Διευθύνσεων και Τμημάτων, ενώ τα ΚΠΑ και οι ΠΔ παραμένουν ο «φτωχός συγγενής» του Οργανισμού. Με αυτόν τον σχεδιασμό δεν εξυπηρετείται  κατά την άποψή μας ούτε  η αποκεντρωμένη λειτουργία του Οργανισμού,  κάτι που θα εξυπηρετούσε διοικούμενους και εργαζόμενους, ούτε το μοντέλο της λιτής  διοίκησης μιας και  έχουμε Διευθύνσεις και Τμήματα εντός της Διοίκησης του Οργανισμού που υπερβαίνουν σε αριθμό, ακόμα  και τους εργαζόμενους πολλές φορές.  

Με αυτή την εισαγωγική παρατήρηση καταθέτουμε ξανά κάποιες προτάσεις για το πώς κατά την άποψή μας θα μπορέσει ο Οργανισμός να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να γίνει αποτελεσματικότερος και φιλικότερος σε εργαζομένους και συναλλασσομένους.

  1. Ως μια έμπρακτη και ρεαλιστική πρόταση προκειμένου να ενδυναμωθούν διοικητικά και λειτουργικά τα ΚΠΑ (η εικόνα του Οργανισμού δηλαδή) και άρα να προσφέρουν αρτιότερες και γρηγορότερες υπηρεσίες στους πολίτες θα ήταν η μετατροπή των  ΚΠΑ σε Διευθύνσεις  ή Υποδιευθύνσεις.  Σε πολλά ΚΠΑ ο αριθμός των υπαλλήλων, σε συνδυασμό με τον όγκο των εξυπηρετούμενων καθώς και των πλήθος των αντικειμένων, καθιστούν αδύνατο να εποπτεύονται από έναν μόνο προϊστάμενο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να γίνονται μη λειτουργικές και να μην αποδίδουν βάσει των δυνατοτήτων τους.
  2. Επειδή το «πρόσωπο» του Οργανισμού αποτελούν τα ΚΠΑ, άρα η δημιουργία και η κατάργησή τους θα πρέπει να υπόκεινται σε συγκεκριμένα κριτήρια, πχ αριθμός ανέργων, απόσταση εξυπηρέτησης του πολίτη κλπ, δεν είναι ανεκτό η δημιουργία και η κατάργηση των ΚΠΑ να εναπόκεινται στον εκάστοτε Διοικητή του Οργανισμού, δηλαδή στις πολιτικές παρεμβάσεις και πιέσεις. Συγκεκριμενοποίηση των κριτηρίων και μελέτη επί των αναγκών. Με αυτή τη λογική και με αυτά τα κριτήρια και  δεδομένου ότι στη Λάρισα υπάρχει ένα μόνο ΚΠΑ που εξυπηρετεί  τεράστιο αριθμό συναλλασσομένων  και παρατηρούνται διαχρονικά «ουρές» προτείνουμε τη δημιουργία ενός δεύτερου ΚΠΑ ως εισήγηση και της Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας και σε αντιστοίχιση με άλλες περιπτώσεις μεγάλων πόλεων πχ  Ηράκλειο, Πάτρα.
  3. Θεωρούμε επίσης ότι όλες οι Διευθύνσεις του Οργανισμού θα πρέπει να αντιστοιχούν στις ΠΔ με τη δημιουργία Τμημάτων  για να υπάρχει μια διοικητική δομή που θα εξυπηρετεί τον στόχο και τον σκοπό των διευθύνσεων με  αμφίδρομη ανταλλαγή πληροφοριών  
  4. Πιστεύουμε πως  μόνο οι Διευθύνσεις Γραμματείας Διοικητή, Επιθεώρησης και η Νομική πρέπει να παραμείνουν υπαγόμενες άμεσα στον εκάστοτε διοικητή.
  5. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι η Στατιστική υπηρεσία πρέπει να είναι ανεξάρτητη, για να αποφεύγεται οποιαδήποτε υποψία  πολιτικής παρέμβασης.
  6. Να δημιουργηθεί Τμήμα Στέγασης και Τεχνικών υπηρεσιών στις ΠΔ, προκειμένου να αποκεντρωθούν οι αρμοδιότητες, ώστε  να  διεκπεραιωθούν τα αντικείμενα του ΟΕΚ ταχύτερα.
  7. Να δημιουργηθεί στις ΠΔ Τμήμα Νομικής Υποστήριξης Υπαλλήλων του Οργανισμού. Τα αντικείμενα του οργανισμού από τη φύση τους δημιουργούν νομικές εμπλοκές και δεν είναι δυνατόν απλοί υπάλληλοι να κατέχουν νομικές γνώσεις.
  8. Να δημιουργηθεί Τμήμα πληροφορικής στις ΠΔ με δεδομένο το εκπεφρασμένο αίτημα για αποκεντρωμένη διοίκηση του Οργανισμού, αλλά και την ανάγκη πληροφοριακής υποστήριξης χωρίς τις ακριβοπληρωμένες συμβάσεις με ιδιώτες (περιλαμβάνεται)
  9. Να παραμείνουν τα  ΕΚΟ ως τμήματα. Προτείνουμε να διατηρηθεί η αυτονομία των 6 τμημάτων Ε.Κ.Ο. και να στελεχωθούν  και να επεκταθούν με δεδομένο ότι αυξάνονται οι ειδικές Κοινωνικές Ομάδες (πρόσφυγες κ.λ.π.) που αναζητούν στήριξη. Θεωρούμε αδύνατο να υπάρχει μια υπερμεγέθης διεύθυνση χωρίς αποκεντρωμένα  τμήματα που θα εξυπηρετούν το συγκεκριμένο κοινό.  
  1. Δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής.
  1. Να δημιουργηθεί  το Τμήμα Επαγγελματικής Κατάρτισης και όχι  “αυτοτελές” γραφείο Εκπαίδευσης – Εκπαιδευτικών δομών – ΒΝΣ, γιατί οι δομές που ανήκουν στο γραφείο είναι τμήματα.
  1. Προτείνεται η δημιουργία τμήματος Επιθεώρησης στην Θεσσαλονίκη, για την   Βόρεια Ελλάδα.

Επισημαίνουμε ότι υπάρχουν πολλές οργανωτικές μονάδες με πιθανές επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και θα χρειαστεί πλήρη αποσαφήνιση όσον αφορά στις αρμοδιότητες των μονάδων αυτών έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση.

Αναμένουμε επίσης τη συνέχεια του σχεδίου όσον αφορά τις ειδικότητες, τα  περιγράμματα θέσεων, τις αρμοδιότητες τμημάτων και διευθύνσεων προκειμένου να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη.

Εκ του Δ.Σ